sunnuntai 14. helmikuuta 2016

2. SUUNNITTELU

Nukkekoteja on kahdenlaisia, leluja ja miniatyyrejä, jotka ovat lähinnä taidetta. Projektini kuuluu tuohon jälkimmäiseen kategoriaan. 

Tarkoitus on siis rakentaa talo ja sisustaa sitä niin pitkälle kuin annetussa ajassa vain suinkin ehtii. Keskityn yhteen huoneeseen, sillä koko talon valmiiksi saamiseen taitanee mennä vuosia aikaa. Koko talo täytyy kuitenkin ennen kasaamista pintakäsitellä maalauksineen ja tapetoimisineen. Myös mahdollinen sähköistys täytyy tehdä ennen pintakäsisttelyjä koko taloon, joten kiire tulee, sillä aikaa projektin fyysiseen työhön on varattu 6 viikkoa aikaa. Valmistan talolle myös yksinkertaisen jalustan ja hyllykön tarvikekoreja varten. Talon pintakäsittelyn ulkoseinien osalta jätän ajanpuutten vuoksi myöhempään ajankohtaan.

Ihan aluksi pieneksi haasteeksi meinasi muodostua ajankohdan ja tyylin valitseminen. Vaihtoehtojahan on ihan rajattomasti esihistoriasta tulevaisuuteen saakka! Vain oma mielikuvitus on rajana. Vähän pyörittelin mielessäni 50-luvun upeaa miljöötä tyyliin Onnenpäivät, mutta sen päätin toteuttaa yhden huoneen tekniikkalla "sitten joskus". Samaan päädyin 1800-luvun suomalaisen hirsimökin, sekä keski-ajan kanssa. 

kuva www.flickr.com sivustosta

Interiööriksi valitsin Yrjöjen ajan Englannin, eli 1700-luvun puolivälin. Tähän päädyin siksi, että ajan säästämiseksi päätin käyttää aikaisempaa tietämystäni hyväksi. Tuo aikakausihan on ns. Jane Austen-aikakautta ja kaikki elokuvat ja sarjat nähneenä ja muutenkin sen ajan historiaa hieman tutkineena, kaikkea ei tarvitsisi aloittaa nollasta. (Viihdeteollisuus kyllä monesti sijoittaa Austen-filmatisoinnit Empire-kaudelle, mutta totuudenmukaisempi on 1700-luvun puolivälin jälkeinen aika ennen vuosisadan vaihtumista.)
Tämän upean miniatyyrin on valmistanut Narcissa Niblack Thorne, joka eli vuosina 1882-1966. Huone on kopio 1700-luvun ruokailuhuoneesta. Kuva www.flickr.comPäätin hyödyntää valmiin talopakettini tähän projektiin. Minua oli tuossa talossa häirinnyt hankinnasta asti se, että huoneet olivat aika pienet ja niitä oli vain kolme. Päätin siis laajentaa taloa huomattavasti. Kerrankos sitä unelmaansa alkaa toteuttamaan, niin turhan vaatimattomuuden voi heti unohtaa, joten hieman suuruudenhulluna huonemääräksi tuleekin 8 tai 9 ja talolle leveyttä n. 140cm. Minua on myös monissa nukkekodeissa häirinnyt epäloogiset portaikot ja tulisijat hormistoon nähden. Itse päätin toteuttaa kaiken mahdollisimman totuudenmukaisesti.

Ensimmäinen piirokseni tulevasta talosta. Projektissani keskityn keskellä toisessa kerroksessa olevaan juhlahuoneeseen.

Alkuperäinen talo on tuo piirustuksessa vasemmalla oleva kolmikerroksinen harjakatto, siitä teen mukaelman talon toiseen laitaan ja keskelle kahdessa kerroksessa kaksi tai kolme huonetta. Kaksi, jos koko keskikohdan alakerta koostuu sisääntuloaulasta, kolme, jos päätän jakaa sen väliseinällä kahdeksi erilliseksi huoneeksi.
Projektini pääkohde sisustamisessa tulee olemaan toisen kerroksen suurin huone, juhlahuone. Sinne tulee kaksi takkaa, kattofresko, puolipyöreitä pöytiä, cembalo, divaani... tarkemman luettelon muista kalusteista annan kokeilujen jälkeen. Ja koska puualan artesaanista on kyse, teen puusta suurimman osan kalusteista ja lattioista. Koriste-esineet ja taideteokset valmistan kierrätysmateriaaleista ja eri massoista. Öljyvärimaalausharrastustani ja kuvanveiston aikaisempaa pienimuotoista opiskeluani voin hyödyntää myös tässä projektissani. Onneksi omistan hyvän suurennuslasilampun, sille onkin kovasti käyttöä tulevina viikkoina, sillä pienessä mittasuhteessa millikin on suurta, jos virheistä puhutaan.

Asukkeja en taloon vielä tee, sillä nukenvalmistus olisikin ihan oma projektinsa ja vaatisi paljon paljon aikaa. Sekin on "sitten joskus" ajankohtaista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti