sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

6. Tuotteen toteutus

Keskityn tässä lähinnä pianoforten ja itse talon tekoprosessiin, sillä ne olivat ajallisesti suuritöisimpiä ja haasteellisimpia projektin osa-alueita.

1. Pianoforte


Onneksi löysin joltakin antiikkisivulta myytävänä olevan pianoforten, siinä kun oli lueteltu tarkasti kaikki tärkeimmät mitat, joten "kutistaminen" sujui helposti ja forte tuli oikeaan mittakaavaan.

Ohuesta vanerista leikkasin tarvittavat palat ja aloin kokoamaan fortea:


Viilua keittelin reunaa varten






Teippaaminen riittää näin ohueen. Hyvin sain reunat pysymään muodossa.

Koskettimien tekoa












Jalkojen muotoilua pikkuisella käsihöylällä

Nuottiteline














Alkaa hahmottua

Pikkuruiset upotukset saranoille. Ei parane virheitä tehdä

Hyvin toimii, paitsi naulat jätän pois kun näyttävät liian massiivisilta.

Nuottiteline liimauksessa















Koskettimien suojakansi liimauksessa.

Nuottiteline paikallaan. Kerran lähti keskellä oleva pikkuruinen keppi irti.
















Kannen saranoille upotukset

Koskettimet. Uusiksi menee



Valmis! Kannet toimii oikein hyvin ja saranat tuntuu tarpeeksi tukevilta.


Toiset koskettimet, siedettävät, mutta joskus uusin nämä, kunhan löydän massan
 jolla saa tasaistakin tasaisempaa jälkeä.

Nuotit tulostin netistä.

2. Talon rakennus

Minulla oli valmis talopaketti MDF-levystä ja halusin hyödyntää sen tässä projektissa, sillä jo vuosia sitten olin ajatellut laajentaa sitä "sitten joskus", kun aikaa olisi paremmin. 
Täytyy kyllä sanoa, että paljon helpommalla olisin päässyt jos olisin tehnyt talon pelkästä vanerista, sillä urien tekemisessä ja takaseinän kiinnittämisessä oli teknisiä ongelmia (jotka kyllä selvitin). Vaneria piti myös ohentaa muutaman millin, jotta olisi saman vahvuista MDF-levyn kanssa.
Myös isojen palojen käsittelemisessä oli hankaluutensa, liimauksesta puhumattakaan.  Koululla ei niin pitkiä puristimia ollut kuin olisin tarvinnut, mutta kikkailemalla siitä selvisin. Kuvia en kerennyt juurikaan napsia!




Talo koekasattuna pöydällä selällään

Arvioitava huone ei ollutkaan niin iso kuin olin ajatellut, vaikka iso onkin

Lattialla koekasattuna


Liimattuna. 140cm kokonaisleveys on kyllä melko massiivinen!


3. Pintakäsittelyä ja lattian tekoa ym.


Mukavin vaihe



suunnittelua


Lattian teko vei noin kaksi päivää aikaa projektista.





Etikasta ja metallista tein liemen, jolla vanhensin kirsikkapuun.












Kiinanpuuöljyllä sain pienen punertavan sävyn. Vanhentaminen
tekee puusta elävämmän sävyisen. 

Pari kerrosta kiinanpuuöljyä ja hitunen Danish oilia
sai lattian kiiltämään.














Lattia paikoillaan.

Takat halusin pitää suht yksinkertaisina. Talven pakkasilla ajatus yhdestä takasta isossa huoneessa tuntui kylmältä ajatukselta, siksi halusin tehdä kaksi takkaa. Toinen syy oli, että halusin symmetriaa huoneeseen. Nyt kun kevät lämmittää mukavasti, ajattelen että yksi iso takka keskelle, ja ovet nykyisten takkojen paikalle olisi ollut myös hyvä vaihtoehto.



Suunnittelua




Valmis takka paikoillaan




























Seinissä 1700-luvulla suosittiin listoitettuja osioita. Itse halusin pitää yleisilmeen raikkaana ja yksinkertaisena, siksi yksinkertaistin listoitetut alueet minimiin. Halusin tumman lattian ja vaaleat seinät. Tiimarista olin joskus ostanut tapetiksi soveltuvaa kuitupaperia, joten kauan ei tarvinnut miettiä minkälaiset seinät haluan. Koulun pienellä vannesahalla tein ohuita rimoja, joita sitten liimasin reunustamaan tapettiosioita. Moni kävi vähän ihmettelemässä tapettilänttejä seinillä ennen listoitusta, sillä näyttivät aika kamalilta vielä siinä vaiheessa.

Tapettiläntit ilman listoitusta

listojen kanssa sama nurkka


Kattoon olin ajatellut maalata freskon, mutta jotenkin seinien valmistuttua ajatus listoitetusta katosta tuntui luontevammalta. Listoitetut katot olivat 1700-luvulla suosittuja ja lähinnä palatseissa oli kattomaalaukset. Lopputulos olikin sopivan yksinkertainen olematta tylsä. Myöhemmin kun hommaan kynttiläkruunut katosta roikkumaan, katosta tulee entistä paremman näköinen.




Valmis katto. Takaseinään tulee myöhemmin vielä lista kattoa ja seinää rajaamaan. Kattoa en vielä kiinnitä pysyvästi paikalleen mahdollisten  tulevien sähkötöiden takia. Myös seinän alaosassa on tapetoituja ja listoitettuja osioita.

Ovet 1700-luvulla olivat ikkunallisia, listoitettuja ja koristeellisiakin. Juhlasaliin valitsemaani ovimalliin ihastuin, kun näin sen Mozartista kertovassa Amadeus-elokuvassa, joka kuuluu ehdottomasti lempielokuviini. Katsoin valmistautuessani projektiin tämänkin elokuvan (taas!) pianoforten takia ja vaikutteita tuuppasi tulemaan milloin mihinkin suunnitelmaan. Amadeus-elokuvan lavastus kuvaa kuitenkin rokokooajan Ranskaa, joten nappasin sieltä loppujen lopuksi vain tämän oven... niin ja tietysti Mozartin pianofortesta otin mallia hyvin paljon.





Pieni höyläni oli näppärä tässäkin

Toisnen ovipari tulee eteiseen, jonne suunnitteilla on Tudor-kauden
tyyliä ja sinne meinaan tehdä haarniskankin, kunhan löydän sopivaa materiaalia.


Valmis ovi paikoillaan









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti